Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat kun je doen tegen pigmentvlekken in het gezicht?

pigmentvlekken

Wat zijn pigmentvlekken nu eigenlijk?

Het zijn vlekken die te licht of te donker zijn voor het huidtype van de persoon. Hierdoor vallen ze op en zijn ze cosmetisch erg storend. Er zijn veel behandelingen tegen pigmentvlekken maar wat belangrijk is, is dat er eerst een diagnose wordt gesteld zodat er snel met een goede behandeling gestart kan worden. Wat je het beste thuis al kunt doen is door je huid te gaan beschermen met een goed zonnebrand middel met een hoge bescherming (SPF).


Waardoor ontstaan pigmentvlekken?

Ze ontstaan door het teveel aanmaken van melanine. Dat wordt gemaakt door je pigmentcellen en geeft kleur aan je huid. Melanine beschermt je huid tegen UV straling. Melanine aanmaak kan gestimuleerd worden door:

  • Zonlicht
  • Huidbeschadiging
  • Ziekte en medicatie
  • Hormonen

Zonlicht

De grootste veroorzaker van pigmentvlekken is blootstelling van de huid aan de zon. Melanine aanmaak wordt gestimuleerd door de zon. De pigmentvlekken komen vaak voor op plekken die vaak blootgesteld zijn aan de zon, denk aan je handen, gezicht en hals. Ze worden ook wel ouderdomsvlekken genoemd omdat iemand die op leeftijd is vaker in contact is geweest met de zon. 

Huidbeschadiging

Als de huid beschadigd is of ontstoken is geraakt wordt er ook meer melanine aangemaakt. Deze pigmentvlekken noem je post-inflammatoire hyperpigmentatie. De hyperpigmentatie kan ontstaan door aandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis, maar ook door intensieve behandelingen zoals laserbehandelingen of chemische peelings.

Ziekte en medicatie

Pigmentvlekken kunnen ook ontstaan na het gebruik van medicatie zoals antibiotica of chemo. Maar ook medicijnen ontwikkeld voor epilepsie en malaria. Ziektes zoals hemosiderose waarbij je lichaam te veel ijzer vasthoudt of de ziekte van Addison (een hormoon aandoening aan de bijnieren) kunnen ook zorgen voor verstoring in pigmentaanmaak.

Hormonen  

Gebruik je anticonceptie? Een op de drie vrouwen die de pil slikt krijg daarom last van pigmentvlekken. Er zijn hormonen die de aanmaak van melanine stimuleren. Er is nog een moment dat er veel schommelingen plaatsvinden in je hormoonhuishouding, namelijk tijdens een zwangerschap. De vlekken die dan ontstaan noemen we dan ook een zwangerschapsmasker.


Hieronder een aantal voorbeelden die vaak in de praktijk voorkomen

Pityriasis Alba

Lentigo Solaris

Melasma (zwangerschapsmasker)

Vitiligo

Acanthosis Nigricans

Pityriasis Versicolor 

Welke producten zijn geschikt om te gebruiken bij pigmentvlekken?

  • Prepare Potion
  • Primum Elixer
  • Fade Treatment
  • Opulence Serum

Maar wat moet ik doen om pigmentvlekken aan te pakken?

Door de diversiteit in pigmentaandoeningen is er geen ´standaard´ advies. Het enige wat ik wel iedereen kan adviezen is om je huid goed te beschermen met een goed SPF (Sun Protection Factor) product. Verder adviseer ik je een intake behandeling te boeken voor een behandelplan op maat.

Hoe mooi is het als je weer een egale en stralende huid hebt, daar gaan we voor!

Liefs Renee

Deel deze blog

Op de hoogte blijven van actie's en nieuws?

Geef je dan op voor de nieuwsbrief